Mijn interesse gaat vooral uit naar vliegduiven en hoogvliegers, en voor het ogenblik meer bepaald naar de tippler of vliegtippler. De vliegtippler is de marathonvlieger onder de duiven; ze zijn geselecteerd met één doel: zo lang mogelijk vliegen. Hoe maakt niet uit en in tegenstelling tot de postduif is de snelheid van geen enkel belang. Meestal maken ze rondjes rond het hok in een straal tot enkele km waardoor alles goed controleerbaar blijft. Het record in onze streken staat op naam van Harry Shannon (Noord-Ierland) met 22.05 uur. Mits een goede training en voeding zijn tijden tussen 10.00 en 15.00 uur een mooi gemiddelde. Voor topprestaties moeten ze ook getraind worden om ‘s nachts te vliegen; dit is mogelijk doordat ze hun omgeving kennen en uiteindelijk terug op het hok komen door training op de lamp.

Het ras is in België relatief onbekend en enkel te vinden bij enkele leden van de Belgische Roller Club (bestaat niet meer). Het Belgisch record werd gevestigd in 1991 en staat op naam van J. Van Ouwerkerk in 1993 met Merredith tipplers: 19.20 voor oude dieren en 18.25 voor jonge dieren. In Nederland is het ras meer verspreid en daarom ben ik ook aangesloten bij de Nederlandse Vliegtippler Club (NVC).

Wat op deze webstek te vinden is zijn vooral mijn ervaringen met vliegtipplers. Er is voorlopig nog geen sluitend “recept” voor het houden van vliegtipplers en de situatie zal voor iedereen anders zijn ( ander ras, hokligging, omgeving, …). Wellicht doe ik een aantal dingen verkeerd of kan het beter op een andere manier. Iedereen zal voor zijn eigen situatie de beste methode moeten uitzoeken en dat maakt de vliegtippler juist zo boeiend.

Voor verdere informatie over het ras, de wedstrijden e.d. kun je terecht op de webstek van het NVC.

De vliegtippler is geen gemakkelijke duif; omdat deze dieren zo graag vliegen is het uitwennen moeilijk en door hun lange vluchten kan men ze ook ‘s winters moeilijk laten vliegen wegens te korte dagen of/en instabiel weer. Daarom heb ik ook enkele andere rassen:

  • Birmingham rollers zijn duiven die tijdens hun vlucht meerdere achterwaartse salto’s maken. Meer informatie over de Birmingham roller vindt je op de website van de Nederlands VDS
  • De Canaria kropper is een Spaans kropper ras dat in Nederland tamelijk populair is en dat bij veel Nederlandse tippler-mannen gebruikt wordt als dropper voor de tipplers. Het is een tamelijk grote en zware duif maar zeer levendig, tam en met een gezonde vlieglust. Canarias heb ik niet meer. Meer informatie over de Canaria kropper en aanverwante Iberische rassen vindt je op de webstek van de Speciaalclub voor de Iberische Sierduivenrassen
  • Ik heb ook enkele witte pauwstaarten die ook als dropper gebruikt worden voor de tipplers.
  • In augustus 2008 heb ik mij ook enkele Boedapester Hoogvliegers aangeschaft; dit is een rasechte hoogvlieger met de nadruk op “hoog”. Ik heb daar enkele jaren intensief mee gevlogen maar nu niet meer.