Recordtijden voor tipplers komen er niet zomaar. Als je goed rekent, moet er een deel van de vlucht in het donker worden afgelegd. Een gewenning aan het donker is dus gewenst. Het donker vliegen wordt vooral getraind voor tipplers, maar ook andere duivenrassen kunnen het onder de knie krijgen. Voor het donker vliegen moet het dak van het hok verlicht worden bij het landen. Dat gebeurt meestal met een halogeen verstraler (tegenwoordig LED). Veel liefhebbers gebruiken twee verstralers om het effect van schaduw te verminderen als de duiven landen. Hun eigen schaduw zou ze eventueel afschrikken.

Het vliegreglement

Tipplers mogen in het donker vliegen, maar er gelden enkele regels, die soms van land tot land kunnen verschillen. Bij het NVC is de wedstrijd afgelopen als de lamp wordt aangestoken. Dit betekent dat men het hok niet mag verlichten en men mag ook de omgeving niet verlichten om het vliegen gemakkelijker te maken.

Het “donker vliegen” tijdens een wedstrijd begint één uur na zonsondergang. Nu moeten we even in de terminologie duiken van schemering, burgerlijke en astronomische schemering. De zonsondergang wordt in onze contreien bepaald als het tijdstip waarop het middelpunt van de zon 6° onder de horizon staat (burgerlijke schemering). Voor de astronomische schemering is dat 18° en dan is het volledig donker. Vanaf eind mei tot half juli geraakt de zon niet tot op 18° onder de horizon. Dus in deze periode wordt het ook niet echt pikkedonker. Voorbeeld: volgens de website Astro.oma.be gaat de zon op 15 maart 2021 onder om 18:48; dan begint de burgerlijke schemering en die eindigt om 19:20; na 19:20 is het dus echt donker. Altijd rekening houden met het feit dat volgens het vliegreglement het donker vliegen op 15 maart pas begint om 19:48!

De training

Met het vliegreglement van de NVC en wat kennis over zonsondergang en schemering kunnen we aan de slag. Met het donkertrainen heb ik de eerste pogingen aangevat in 2019. De training wordt best aangevat in het voorjaar als de duiven nog niet in vorm zijn. Rond maart is het ook nog niet zo laat donker. Doe je dat later in mei of juni, dan sta je om 23:00 nog volop naar je duiven te kijken. In maart kun je volgens ons voorbeeld al goed donker gewenning trainen vanaf 18:48, wetende dat het om 19:20 echt donker is. Enkele filmpjes vind je in de Foto gallerij.

Het donker vliegen kan men op twee manieren aanvatten: Geleidelijk en de duiven elke keer een kwartier langer laten vliegen, naargelang de duiven zich gedragen.

In (2021) heb ik het anders aangevat: hier blijven de duiven binnen tot ergens in maart. De eerste trainingen dienen om de duiven terug gewend te maken aan de omgeving, en om ze goed te laten reageren op droppers en andere signalen. Ze worden in deze periode zeer hongerig gehouden, anders luisteren ze toch niet. De trainingen gebeuren zoals altijd naar de avond toe en men laat ze eerst vliegen tot ze moe zijn. Tegen het schemer worden ze weer uitgelaten en telkens wordt het licht aangestoken als ze moeten landen. In het begin vliegen ze vrij gestresseerd en blijven ze dicht bij elkaar en bij het hok. Een cyclus van loslaten, vliegen, licht aan en lokken kan op die manier een kwartier, maar soms ook slechts enkele minuten duren. Dus telkens lichten uit, loslaten, even laten vliegen, licht aan en lokken. Dit kan op één avond verschillende malen worden herhaald, gesteld dat ze goed luisteren en elke keer vlug in het hok zijn (honger!). Op dag twee of drie zijn ze dat al goed gewend en vertrouwen ze erop dat het licht zal aangaan. Volgens mijn voorbeeld hoger op heeft men op 15 maart dus tijd vanaf 18:48 tot 19:20 om ze te wennen aan het donker.

Succes ermee! dit alles in de veronderstelling dat de duiven op de wedstrijddag tot 's avonds zullen vliegen.

Tags: training