Update 2010

GPS experimenten

De belangrijke nieuwigheid in 2010 was de aanschaf van een GPS-toestelletje voor duiven. Ik wou nu eindelijk eens weten wat tipplers allemaal uitvoeren tijdens hun vlucht; hoe hoog ? hoe ver van het hok ? gaan ze ergens gaan zitten en zo ja, waar ? Allemaal vragen waar een gps-logger antwoord kan op geven. Het apparaat werd gebruikt op enkele tipplers die telkens meevlogen met de groep, maar ook op een eenjarige boedapester hoogvlieger, met enkele interessante resultaten ! Het is gemakkellijk te beweren dat deze hoogvliegers tot 1 km hoog gaan; nu heb ik dat ook werkelijk kunnen vaststellen.

De eerste resultaten zijn te vinden op de volgende paginas: GPS en hoogvliegers enGPS en Tipplers. Het neemt heelwat tijd in beslag om de gegevens te analyseren, dus hoop ik deze paginas geleidelijk uit te breiden. Op het ogenblik van de schrijven (september 2010) moet ik de analyses over boedapesters nog uitwerken.

Januari 2011: GPS en budapesters

Eindelijk is ook de analyse van de boedapester vluchten gebeurd. De gegevens zijn vrij spectaculair. De resultaten zijn te lezen op GPS en boedapesters.

Merediths

Ook dit jaar heb ik enkele pogingen gedaan om vers bloed in mijn meredith-stam te brengen; van enkele kruisingen uit de lijn van Steven Knobbout en een meredith duivin heb ik uiteindelijk een doffer geselecteerd en terug gekruisd met een (andere) meredith duivin. Nu hopen dat deze nakomelingen volgend jaar goed vliegen. Verder het ik een blauwe doffer van onze collega Van Der Slot gekruisd met een meredith duivin. Prachtige forse jongen ! ook deze worden volgend jaar verder uitgetest alvorens ze in de kweek te zetten.

In juni heb ik ook enkele merediths aangeschafd bij onze Duitse collega Valton Ademi; Valton is een zeer innemend en vriendelijke tippler-man uit de omgeving van Wiesbaden. Uit zijn hok heb ik enkele jonge duiven geruild. Volgend jaar hoop ik hiervan jongen te kweken en dan ben ik uiteraard benieuwd hoe ze gaan vliegen in de groep.